Keskinkertainen alkoholistiTällä hetkellä blogia on luettu yli 10 000 kertaa mikä on aivan käsittämättömän häiriintynyt määrä. En pysty mitenkään ymmärtämään ketä kiinnostaa keskinkertaisen suomalaisen miehen jorinat, jotka on pääsääntöisesti kirjoitettu vain itseä varten. Ymmärrän kyllä jos oma äitini on kiinnostunut tekemisistäni, mutta se, että myös sinun äitisi on saattanut lukea näitä on käsittämätöntä. Olen myös saanut hirmuisen määrän kannustavia kommentteja sekä ihmisten omia kokemuksia. Vittuilua suoraan päin naamaan on tullut hyvin vähän jos ollenkaan - hieman toki äänekästä ihmettelyä. Kaikella tällä tuella on kuitenkin hirmu positiivinen sekä myös painostava vaikutus. Väitänkin, että sortuminen yhteen bisseen on nyt huomattavasti hankalampaa - kiitti vaan vitusti! ;) Rakas siskoni nerokkaasti lanseerasikin mainoslauseen "Tykkäämällä ruuvaat korkkia kireemmälle!" Lisää siskoni kuolemattomia letkautuksia sekä hänen saippuaoopperamaisesta käänteiden täyteläisestä elämästä voi käydä lukemassa hänen omasta blogistaan: http://uuteensuuntaan.blogspot.fi/ .


Sain yhdeltä lukijalta pyynnön tehdä AUDIT testin ja kirjoittaa siitä jotain, joten minähän teen työtä käskettyä. Tästä päästäänkin nohevasti suoraan tuloksiin sekä omaan keskinkertaisuuteeni. Tein testin itse ja pyysin myös vaimoani tekemään testin puolestani. Halusin päästä vertailemaan kuinka paljon näkemyksemme eroaa alkoholin kulutukseni suhteen. Jännistystä oli hieman ilmassa kun sain vaimoni tekemän testin tulokset. En suinkaan jännittänyt tuloksia vaan sitä kuinka iso riita saadaan aikaseksi tuloksien eroista. Meilläkun on tässä vuosien varrella ollut hieman eri käsitys minun viinan käytöstäni. Ylätyksekseni saimme lähes saman tuloksen. Pientä hajontaa oli vastauksissa ja minusta tuntuu että erityisesti vaimoni oli ehkä ollut hieman armollinen vastatessaan kysymyksiin.


AUDIT testin skaala on 0-40. 0 lienee absolutistin numero ja 40 sieltä toisesta päästä. Pääsimme hyvin yllättävästi vaimoni kanssa samaan tulokseen 0/20. Olen siis myös keskinkertainen alkoholisti. Itse haluaisin kuitenkin välttää sanaa alkoholisti, koska en pidä itseäni sellaisena. Kuulun toki riskiryhmään ja tiedostan, että viimeistään eläkkeellä asuisin sombrero päässä espanjan auringossa ryystämässä mojitoja päivästä toiseen. Kaunis vaimoni tanssisi edessäni lambadaa lyhyessä hameessa pitäen vasemmassa kädessä yhtä varamojitoa jos satun kaatamaan kädessä olevan rinnuksilleni. Myös näkemykseni eläkeiästä eroaa hyvin paljon valtion tavoitteesta, joten tämä saattaisi tapahtua odotettua aiemmin. Nyt täytyy taas huomauttaa, että en suinkaan ylenkatso ystäviäni sekä tuttuja jotka käyttävät saman tai enemmän alkoholia kuin minä. Haluan painottaa, päihteiden jokaisen oma asia ja se on minulle ihan OK - En ala jeesustelemaan tämän kanssa.


En oikeen osaa vielä spekuloida tuloksia muuten, kuin että olen ainakin tällä hetkellä melko tietoinen omista kulutustottumuksistani. Pari vaimoni vastausta pisti kyllä silmään. Hän väittä minun ottavan kerran kuussa tasurin! HÄVYTÖNTÄ! En koskaan ota tasuria! Joskus juhlat vain sattuvat jatkumaan aamulla! Olen myös täysin eri mieltä muistin menemisestä. Miten voi menettää muistin mitä ei lähtökohtaisestikaan ole? Muistini on siis täysin yhtä huono kännissä kuin selvinpäin.Vaimoni on kutakuinkin samaa mieltä muista vastauksista, joten rauha säilyköön kotona ainakin tämän asian tiimoilta. Tein vielä hupiini "worst case" laskelman ja valitsin testiin negatiivisimman vastaukset molempien testeistä. Tässä tapauksessani suoritukseni noteeraus on 24/40 - Edelleen keskinkertainen suorittaja.Vihreä väri: Olemme vaimon kanssa vastanneet samalla tavalla ja samaa mieltä asiasta.
Punainen väri: Vaimoni mielipide, eli täysin väärä vastaus
Sininen väri: Minun täydellinen vastaukseni

Riskit erittäin suuria

Riski saada alkoholinkäyttöön liittyviä haittoja on kohdallasi erittäin suuri. Sinun kannattaa aloittaa alkoholinkäytön tarkkailu. Mitä aiemmin vähennät, sitä nopeammin mahdolliset haitat helpottuvat tai korjaantuvat kokonaan. Lue vielä kysymyskohtaiset palautteet antamiisi vastauksiin, saat niistä hyviä lisävinkkejä.Alkoholin vaikutukset riippuvat yksilöllisistä ominaisuuksista, kuten terveydentilasta ja painosta, juotujen annosten määristä ja kunkin yksilön tavasta juoda. Jos tunnet tarvetta keskustella alkoholinkäytöstäsi ammattilaisen kanssa, voit ottaa yhteyttä alueesi A-klinikkaan tai terveysasemaan.

Paljonko juot?

1. Kuinka usein juot olutta, viiniä tai muita alkoholijuomia? Ota mukaan myös ne kerrat, jolloin nautit vain pieniä määriä, esim. pullon keskiolutta tai tilkan viiniä.
-"2-3 kertaa viikossa”

Käytät alkoholia usein ja säännöllisesti. Muista säännöstellä käyttö niin, ettei kerralla tulisi käytettyä 2 annosta enempää ja että käyttö pysyisi viikkotasolla kohtalaisen riskin (14 annosta) alapuolella. Pidä jatkossakin kiinni viikon alkoholittomista päivistä!2. Kuinka monta annosta alkoholia yleensä olet ottanut niinä päivinä, jolloin käytit alkoholia?
-”5-6 annosta”

Alkoholin kertakulutuksesi ylittää vähäisen riskin tason (2 annosta päivässä). Pyri pitämään annokset kuitenkin kohtalaisen riskin (14 annosta viikossa) alapuolella. Humalatila aiheuttaa tapaturmariskin nousemisen moninkertaiseksi jo 1 promillen humalassa. Humalatila aiheuttaa usein myös erilaisia ihmissuhdeongelmia ja krapulapäiviä.


3. Kuinka usein olet juonut kerralla kuusi tai useampia annoksia?
-"Kerran viikossa"

Juotko säännöllisesti humalahakuisesti? Humalatila aiheuttaa tapaturmariskin nousemisen moninkertaiseksi jo 1 promillen humalassa. Humalatilan seurauksena syntyy usein myös erilaisia ihmissuhdeongelmia ja krapulapäiviä. Muistikatkot ovat tyypillisiä humalahakuisen juomisen haittoja, samoin alttius väkivallalle. Vähentäminen turvallisemmalle tasolle luultavasti lisää hyvinvointiasi.


Menikö pitkäksi?

4. Kuinka usein viimeisen vuoden aikana sinulle kävi niin, että et pystynyt lopettamaan alkoholinkäyttöä sen aloittamisen jälkeen?
-”Ei koskaan”
-”Kerran viikossa”


Pystyt lopettamaan alkoholin käytön, vaikka käyttäisitkin sitä. Alkoholinkäyttö on todennäköisesti hallinnassasi.
Alkoholinkäyttösi ylittää omat rajasi säännöllisesti. Sinun on hyvä opetella uudenlainen juomatapa tai pitää kokonaan pidempi tauko juomisessasi.Jäikö jotain tekemättä?

5. Kuinka usein viimeisen vuoden aikana et ole juomisesi vuoksi saanut tehtyä jotain, mikä tavallisesti kuuluu tehtäviisi
-”Harvemmin kuin kerran kuussa

Pystyt lähes aina huolehtimaan työstäsi ja tehtävistäsi.
Ryypyllä käyntiin?

6. Kuinka usein viimeisen vuoden aikana runsaan juomisen jälkeen tarvitsit aamulla olutta tai muuta alkoholia päästäksesi paremmin liikkeelle?
-"Kerran kuussa”
-”En koskaan”

Juot krapulaan melko säännöllisesti. Jos lopetat humalajuomisen, et koe ikäviä vieroitusoireita ollenkaan.
Krapulaan juominen ei ole ongelmasi. Hyvä!
Morkkis?

7. Kuinka usein viimeisen vuoden aikana tunsit syyllisyyttä tai katumusta juomisen jälkeen?
-”Kerran viikossa”
-”Kerran kuussa”

Olet tuntenut usein syyllisyyttä tai katumusta juomisesi jälkeen. Mikä sinua siinä mietityttää eniten? Fyysiset syyt, psyykkiset syyt vai lähipiirin reaktiot? Arvioi juomatapaasi eri kanteilta. Tee sitten tarvittavat johtopäätökset. Arvioi juomatapaasi eri kanteilta. Sinun on hyvä harkita alkoholinkäytön lopettamista, sillä alkoholi saattaa aiheuttaa tai lisätä masennusta ja ahdistusta.
Olet tuntenut melko usein syyllisyyttä tai katumusta juomisesi jälkeen. Mikä sinua siinä huolestuttaa? Fyysiset syyt, psyykkiset syyt vai lähipiirin reaktiot? Arvioi juomatapaasi eri kanteilta. Tee sitten tarvittavat johtopäätökset.

Menikö muisti?

8. Kuinka usein viimeisen vuoden aikana sinulle kävi niin, että et juomisen vuoksi pystynyt muistamaan edellisen illan tapahtumia?
-”Kerran kuussa”
-”Ei koskaan”

Sinulla on silloin tällöin juomiseesi liittyviä muistikatkoja. Runsas humalajuominen altistaa tapaturmille ja väkivallalle.
Mitä muita humalajuomiseen liittyviä haittoja olet huomannut?Sinulla ei ole ollut juomiseesi liittyviä muistikatkoja. Hyvä!


Kolhitko itseäsi tai muita?

9. Oletko itse tai onko joku muu satuttanut tai loukannut itseään sinun alkoholinkäyttösi seurauksena?
-”Ei”
-”On, mutta ei viimeisen vuoden aikana”

Et ole joutunut itse tapaturmiin etkä satuttanut muita juomisesi vuoksi. Hyvä!
Vältyt loukkaantumisilta, kun et juo itseäsi humalaan.Olet joskus joutunut itse tapaturmiin juomisesi vuoksi tai loukannut muita, mutta et viime aikoina. Jatka tällä linjalla!Tuliko sanomista?

10. Onko joku läheisesi tai ystäväsi, lääkäri tai joku muu ollut huolissaan alkoholinkäytöstäsi tai ehdottanut että vähentäisit juomista?
-”Kyllä, viimeisen vuoden aikana”

Juomisesi on aiheuttanut huolta ympärilläsi olevien ihmisten mielestä. Millaisena pidät nykyistä juomistapaasi? Sinun on hyvä arvioida käyttämäsi alkoholimäärät kertakulutuksen ja koko viikon kulutuksen osalta. Runsaan kertakulutuksen seurauksena saattaa syntyä erilaisia ihmissuhdeongelmia ja tehtävien laiminlyömistä. Pitkäaikaisen juomisen seuraukset saattavat näkyä mm. mielialassa ja monissa muissa terveyteen liittyvissä seurauksissa. Vähennä tai pidä kunnon tauko juomisessasi.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Nyt loppu dokaaminen!

Suonenvetoja #halonen

Instabomber 6/10